LBM Autoparts lanserar mobil spolmaskin som underlättar for bilverkstäder att byta olja i automatväxellådor

19 April 2016

Något kanske inte alla bilägare tänker på är att det blir allt viktigare att även ge automatväxelådor regelbunden service och underhåll. Dagens moderna automatväxellådor är teknologiskt avancerade och styrs allt mer av elektronik. Kraven ökar därför både på underhåll och oljekvalitet. När det är dags att byta olja tror säkert många att det är en enkel procedur för bilverkstäderna. Inget kan vara mera fel. Vid manuellt byte av olja finns en risk att man bara kommer åt att byta ca 35 – 45 % av oljan. Resultatet blir en blandning av gammal och ny olja vilket på sikt kan leda till problem. Det enda effektiva sättet att försäkra sig om att alla gammal olja spolas ut är att använda en så kallad spolmaskin och en helt ny sådan lanseras nu på den nordiska marknaden av LBM Autoparts AB i Stenungsund.

För ett par månader sedan blev LBM Autoparts skandinavisk generalagent för det kanadensiska bolaget Motorvac. Motorvac har utvecklat ett maskinprogram med bland annat spolmaskinen TransTech III+ Automatic. Målsättningen för företagets utvecklingsarbeta är att ta fram lösningar som förenklar och effektiviserar arbetet på bilverkstäder. Erik Stålebo som är VD på LBM Autoparts menar att lanseringen av den nya spolmaskinen ligger helt i linje med målsättningen för LBM:s verksamhet.

– Vår ambition är att tillsammans med systerföretagen i STS-group vara ett ledande teknikcenter för automatväxellådor. I den rollen ska vi givetvis vara kompletta när det gäller reservdelar, men vi vill också vara en stark partner till de skandinaviska bilverkstäderna och erbjuda maskiner och lösningar som förenklar verkstadsarbetet. Med den nya spolmaskinen kan vi göra just det och en viktig fördel är också att en bilverkstad kan hinna med fler kunder. Dels för att arbetet går snabbare men också för att oljebytet inte kräver en billyft. Spolmaskinen är mobil och oljebytet kan därför även ske utanför själva verkstaden, säger Erik Stålebo.

En av LBM:s kunder som valt att investera i en TransTech III+ Automatic är Bilcity i Stenungsund som är en auktoriserade märkesverkstad för Saab, Opel, Fiat och SSangYong. Servicen som erbjuds är bred och omfattar både mekanisk verkstad, plåtverkstad och däckverkstad. Jimmy Hellner på Bilcity ser många fördelar med den nya spolmaskinen.

– Det är avancerad med många automatiska funktioner samtidigt som den är lättanvänd. En fördel är också att den bara behöver 12 V som strömkälla och kan kopplas till bilen. För verkstadspersonalen som ansvarar för oljebyten förenklar spolmaskinen arbetet betydligt samtidigt som vi får en garanti för ett hundraprocentigt oljebyte. Det är tryggt både för oss och kunderna, och rent affärsmässigt får vi med maskinen möjlighet att hjälpa fler kunder samtidigt som vi frigör utrymme i verkstaden för andra servicearbeten, förklarar Jimmy Hellner.

Motorvac har utvecklat TransTechTM III för att den med en hög grad av automatik ska sköta oljebytet. Efter att maskinen anslutits är det bara att trycka på start och ett avancerat styrsystem sköter sedan spolningen och påfyllningen av ny olja. Verkstadspersonalen kan via display följa arbetet. Yuri Bree som är LBM Autoparts kontaktperson på Motorvac betecknar Skandinavien som en intressant framtidsmarknad.

– Eftersom automatväxellådor är helt dominerande i Nordamerika har det varit naturligt för oss att ha vårt marknadsfokus här, men det råder ingen tvekan om att behovet av spolmaskiner ökar i Skandinavien och övriga Europa i takt med att allt fler bilägare föredrar bilar med automatlådor. Den här utvecklingen kommer att öka kraven på bilverkstäderna att investera i den här typen av maskiner och därför är vi glada åt samarbetet med LBM Autoparts som vi inledde för ett par år sedan. Företagets ambition att vara en del i ett ledande europeiskt teknikcenter för automatväxellådor gör det självklart för oss att ha LBM som generalagent, avslutar Yuri Bree.

För mer information kontakta:
Erik Stålebo, VD, LBM Auroparts AB, tel 0303-72 78 96, mail: erik@lbmautoparts.se